Leta i den här bloggen

söndag, oktober 28, 2012

Massa hus

Sambon och jag vill ju som bekant bygga vårt eget hus. Igår åkte vi till JM:s presentationsvisning av de par- och radhus som de planerar bygga i Albinsro (det område där vi hoppas ha chans att få tomt) mest för att få veta lite mer om området och lite grann för att vi visste att de första besökarna skulle få fribiljetter till Bomässan, som varit i Halmstad under helgen. Vi är inte ett dugg intresserade av par- eller radhus men det var ändå kul att få veta lite om planerna för området.

Idag cyklade vi till Halmstad arena för att gå på bomässan. Om vi redan hade bott i hus hade det varit mycket kul att se, men vi riktade in oss på husbyggeföretagen istället. Vi träffade representanter för några stycken och vi blev glatt överraskade av säljaren för Eksjöhus. Han var kanontrevlig och kändes inte som den typiska säljaren. Sen pratade vi med en representant från kommunens Samhällsbyggnadskontor men han var en flummig och märklig typ. Han tittade inte på oss när han svarade på frågorna och det kändes som att han bara ville att vi skulle gå. Tur för honom att han inte var där som säljare för då hade han nog inte varit speciellt framgångsrik.

Vi har bläddrat lite i katalogerna men det är ju så jäkla svårt! Hur ska man veta vilken leverantör man ska anlita, alla har ju fina hus och man undrar ju vad som skiljer dem åt. Allt låter ju så bra när man pratar med säljaren och allt ser fint ut i katalogerna. Såklart kan ju priserna variera men några prislistor finns ju inte att få. Så det är väldigt svårt att kritiskt granska. Det kommer garanterat att bli det allra svåraste, att välja husbyggeföretag. När man väl har gjort det så får man bara glida med och göra val längs vägen, även om det kanske kan vara lite knepigt det också. Men då har man ju en person hos företaget att bolla med. Nu är det bara jag och sambon och vi har ju inte byggt hus förut så vi har ju ingen erfarenhet på det området. Vi är hyfsat klara med vad vi vill ha för hus, stil, storlek, typ av planlösning och att vi absolut ska ha bastu och garage. Vi vill gärna ligga steget före och inte bara vänta på tomt men alla beslut kring hustyp kan ju inte tas innan vi vet vad vi får för tomt. Storlek, form och var går solen ner m.m. avgör ju vad för hus vi kan bygga.

Vi är i ett husbrus skulle man kunna säga! Och detta är ändå bara en bråkdel av alla husbyggeföretag.

2 kommentarer:

  1. Om ni vill ha lite hjälp i småhusdjungeln kan jag kanske hjälpa till. Har gjort en översikt över olika småhustillverkare med fokus på energi (och delvis pris) som finns på energimyndighetens hemsida samt att jag jobbar i ett projekt med en tillverkare just nu...

    SvaraRadera
  2. Tack för tipset, Lisa! Det är givetvis jätteviktigt för oss med energifrågorna, både för miljön och priset. Henrik är väldigt inne på det där med solceller :)
    Jag hör av mig till dig för mer tips!

    SvaraRadera