Leta i den här bloggen

fredag, februari 12, 2016

Hobbyrummet i garaget

Här är ett inlägg från sambon!

Egentligen skulle vi haft ett stort garage men pga en miss monterades en skiljevägg i garaget som skapade ett extrarum ut mot altanen på baksidan. Först tänkte vi riva väggen men insåg att ett extrarum inte var helt fel ändå. Bilen får ändå plats i garaget... (så småningom)
Ganska snabbt stod det klart att vävtapet på väggar samt klinker eller epoxyfärg på golvet var rätta melodin.

Första steget bestod i att spackla och slipa och samma runda en gång till. Dammsög av resterna och sen var det klart för tapetsering.
Så här såg det ut i halvlek i spacklingen.
Vävtapeten var ganska enkel att jobba med förutom vid fönster och dörrar. Men några svordomar senare så var det klart. Köpte en billig vit färg som jag grundade med 2 ggr och sen blev det Beckers antikvit. 2 strykningar med den så hade jag ett slitstarkt lager färg som tål en del.
Till vänster är grundfärgen och till höger slutresultatet. Lite för gräddvit egentligen men bättre än skrikvit.






Skarvarna mellan väggar och tak fick en omgång elastisk fog och resultatet blev imponerande bra. Lite jobb för att få helheten bra. Har tyvärr ingen bra bild på det färdiga resultatet.


Efter att tapetseringen och målningen var klar så stod det ganska klart att det var epoxygolv som gällde. Grannen hade gjort det och var supernöjd.
Först måste betonghuden tas bort och det gör man med saltsyra eller slipning. Saltsyra lät enkelt
och snabbt så jag provade på en liten fläck. enligt bilden nedan. Och det var väldigt effektivt och lämnade en plan fin yta men jag kände att slipning var mindre hälsofarligt.

Färdiga resultatet i mitten med saltsyra.
Hyrde en betongslip och rejäl dammsugare och sen var det bara att sätta igång. Slipen avverkade grymt snabbt och man fick anstränga sig för att köra den med konstant hastighet och jämna fina rörelser. För en amatör blev jag klart nöjd.
Slipmaskinen var handhållen eftersom det var en liten yta på ca 8-9 kvm.

Bestämde mig för att prova Biltemas epoxyfärg som verkade ha bra rykte om sig. Efter 2 strykningar enligt bilderna nedan var det klart. Lägger man på ett tredje lager är färgen inte längre diffusionsöppen. Dessutom är det viktigt att kontrollera att betongen inte avger vatten innan man börjar måla. Det gör man genom att tejpa fast en rejäl bit plast och låter stå 1-2 dygn. Det sket jag i :)
Normalt ska det ta 1-2 månader för en gjuten betongplatta att torka klart.
Andra strykningen av epoxy.
Sista kvadratmetern som återstår att måla. Nu är det bara att låta golvet härda och sen ska snickarbord och hyllor upp.
Färgen räckte precis :)

2 kommentarer:

  1. Snyggt jobbat! Inspirerande :)

    SvaraRadera
  2. Det var en glädjande kommentar för sambon! Han hälsar och tackar :)

    SvaraRadera