Leta i den här bloggen

tisdag, december 15, 2015

En dag i Köpenhamn

Varje år vid juletid brukar vi åka till Jul på Liseberg men i år tänkte vi göra lite annorlunda. Vi bestämde oss för att ta en dag ledigt och åka till Köpenhamn och gå på Tivolis julmarknad istället. Och det var precis vad vi gjorde igår. Förmodligen ganska smart för det brukar ju vara ganska tjockt med folk på såna ställen på helgerna i december. Vi tog tåget till Köpenhamn och åkte då igenom Hallandsåstunneln som invigdes förra veckan. Det var lite skoj för jag bodde faktiskt i Båstad 1997 då giftskandalen briserade. För övrigt var tågresan ner ganska jobbig, alldeles för mycket folk i ett för litet tåg och där satt vi med barnvagn bland cyklar och resväskor och människor högt och lågt. Men till sist kom vi så fram och vi började med att strosa lite på Ströget medan Emmie sov middag.
På ett torg längs Ströget fanns ett pariserjul och lite julbodar.
Vi tyckte inte att det var så kul att gå på Ströget så efter lite snabb shopping gick vi till Tivoli. Det var ljust när vi gick in och vi fikade och åkte karusell och lät Emmie springa runt lite. Först när det började skymma blev det riktigt mysigt.





Emmie är väldigt fascinerad av tomten och pratar mycket om honom. Och vi pratar med henne om tomten och försöker hålla igång hennes fantasi. Men hon är otroligt rädd för tomten när hon kommer nära. Även om det så bara är en tomtedocka. I "Julemandens stue" kunde vi se den stora danska tomten sitta i en soffa och barnen fick bli fotograferade ihop med honom. Det vågade såklart inte Emmie men hon tittade gärna på honom genom en glasruta. Hon frågade "bor tomten däinne?" Hon pratar otroligt mycket nu och bättre och bättre så vi kan verkligen konversera med henne. Det är så kul!

På vägen hem pratade vi med henne om dagen och vi förstod att det var en lyckad dag, hon hade fått se och uppleva jättemycket. Det var allt annat än en vanlig måndag för vår lilla tjej, för oss också för den delen. På hemvägen tog vi tåget från Köpenhamn till Helsingör och båten över till Helsingborg och vidare med tåg norrut. Det var en mycket lugnare resa hemåt och eftersom Emmie gillar båtar och gärna pratar om dem var det extra kul för henne med en båttur på kvällen. Även om hon inte direkt märkte av att vi var på en båt.

När det gäller Tivoli kan vi nog känna att Liseberg är strået vassare ändå. Plusset med Tivoli var att det blev nåt nytt och annorlunda. Man har ju liksom "gjort" Jul på Liseberg så många gånger. Men Tivoli upplevde vi som betydligt dyrare, även minsta karusell kostar pengar (25 dkk), på Liseberg är de gratis. Maten var dyr, entrén var dyr. På Liseberg är mängder av träd utsmyckade med miljontals små lampor som gör det otroligt mysigt. Så var det inte på Tivoli, men visst hade de andra grejer som var himla fina. Nästa jul blir det garanterat Liseberg igen. Kanske redan i år, om vi hinner i mellandagarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar